“Heb je een saus, dan heb je een gerecht”, noteerde vriend Ronald Hoeben van FoodTube.nl ooit uit de mond van de beroemde Franse kok Albert Roux. Hoeben gebruikte deze quote in zijn inleiding van een videoverslag waarin Erik van Loo van restaurant Parkheuvel** in Rotterdam een masterclass geeft ter illustratie van zijn boek dat de toepasselijke titel Sauzen heeft. Ook Van Loo poneert daarin overigens oneliner: “Als je een mooi stuk vlees hebt en je doet daar een bochtsaus bij, dan heb je een rukgerecht.” En vanuit de wijnhoek willen we daar graag nog iets toevoegen aan deze sauzen-seminar: “Wie de verkeerde wijn bij een saus schenkt, is geschift.” Om verschoond te blijven van dat predicaat daarom de bijpassende wijnsoorten bij de meest populaire sauzen met kerst.
Welke wijn bij welke saus?
Cranberrysaus
Dillesaus met kappertjes
Bearnaisesaus
Mosterdsaus
Groene pepersaus
Roquefortsaus
Muntsaus